Keuring aan huis
Hoe gaat een EPC-keurder te werk?
Zodra je een energiedeskundige hebt gecontacteerd, maken jullie samen een afspraak voor een plaatsbezoek. De keurder komt dan aan huis om de juiste informatie over je woning te verzamelen. Vervolgens gaat hij aan de slag met je EPC-certificaat ook wel EPC-attest genoemd. Hij werkt het huis uit in een 3D-tekening. Op basis van de metingen en het onderzoek die hij bij jou thuis deed en de documenten die je hem hebt voorgelegd, maakt hij vervolgens een berekening van de energiezuinigheid van je huis. Om deze score officieel te maken, geeft hij de waardes in in een online overheidsprogramma. Daar komt je certificaat uit voort.
Wat moet ik voorleggen aan een EPC-keurder?
Een EPC-keurder meet sommige elementen zelf, zoals de afmetingen van ramen en deuren, de lengte en hoogte van muren, de oppervlakten van de ruimtes, etcetera. Maar het is wel handig als je zelf ook voorbereid bent en de EPC-keurder vlot informatie kunt geven. Dit maakt het bezoek gemakkelijker, sneller en kan je kosten besparen. Wat leg je hem het beste voor? Denk aan de officiële plannen van je woning, de facturen van renovatiewerken die al gedaan werden, stedenbouwkundige aanvragen en verbouwingstekeningen. Het is altijd beter om te veel documenten voor te leggen dan te weinig. Hoe meer bruikbare informatie je de energiedeskundige in handen geeft, hoe grondiger en sneller hij zijn werk kan uitvoeren.
Wil je exact weten welke documenten je EPC-keurder nodig heeft? Lees onze blog!
Dan is er nog de aanstiplijst. Dit is een document met benodigde informatie dat zowel door de opdrachtgever als door de EPC-keurder ondertekent wordt tijdens het plaatsbezoek. De EPC-keurder zal je de aanstiplijst nog voor het plaatsbezoek per mail toesturen, zodat je een overzicht krijgt van de gevraagde documenten.
Niet ontvangen? Download de aanstiplijst hier.
Hoe bereid ik mijn huis voor op een EPC-keuring?
Je huis hoeft zeker niet spic en span te zijn voor een EPC-keurder. Hij is heel wat gewend! Maar aangezien hij meerdere opmetingen zal doen aan je woning, zorg je er liefst wel voor dat alle ruimtes toegankelijk zijn. Dat betekent dat jullie in de buurt van alle ramen, deuren en hoeken van de kamer kunnen komen. In het geval van zolders, kelders en kruipruimtes voorzie je een trapje of ladder en liefst open je alle deuren en luiken. De EPC-keurder zal tijdens het bezoek ook enkele foto’s maken van je ruimtes en installaties. Die beelden gebruikt hij verder alleen voor zijn berekeningen en eventueel opzoekwerk.
Een EPC-certificaat is nog vollediger als alle informatie over je huis bekend is. Maar soms is die informatie onbekend, bijvoorbeeld als je een ouder huis hebt gekocht en niet weet of de muren geïsoleerd zijn. Je kan zelf zorgen dat dit eventueel zichtbaar wordt voor de EPC-keurder. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stopcontact los te maken, een spotje ergens uit te nemen of een rooster los te maken waaruit blijkt dat er isolatie aanwezig is. Daar lees je meer over in dit artikel.